Neurochirurgie

Is uw hond verlamd of heeft het extreem veel pijn en vermoed uw dierenarts een hernia dan kan het zijn dat er een operatie nodig is om de klachten te verhelpen. Eerst wordt er een uitgebreid neurologisch onderzoek gedaan zodat kan worden bepaald welk gedeelte van de rug uitgebreider onderzocht moet worden middels een myelogram, een CT scan of een MRI scan. Deze onderzoeken kunnen door ons binnen zeer korte tijd geregeld worden waarbij we bij spoed dezelfde dag nog een uitslag krijgen.

Bij deze hernia wordt vaak extreem veel pijn gezien. De hond kan het echt uitgillen zodra hij zijn nek beweegt en staat dan vaak heel stil met de kop recht vooruit en wat omlaag. Bij ernstige gevallen kan de hond verlamd raken wat meestal begint bij de achterpoten maar ook de voorpoten kunnen betrokken raken.

Deze hernia bevindt zich in de rug tussen de voor en de achterpoten en veroorzaken naast pijn zwakte en soms verlamming van de achterpoten. De voorpoten vertonen geen afwijkingen. Deze hernia komt het meeste voor bij de kleinere hondenrassen zoals de teckel, de poedel, de jackrussel en de franse bulldog.

Deze hernia komt zeer veel voor en kan zeer milde tot zeer ernstige klachten geven. Als conservatieve therapie niet meer voldoende is of de zenuwen worden teveel afgekneld door de hernia dan is operatie een goede mogelijkheid. Deze hernia zien we vooral bij de grotere hondenrassen.

Potgieterlaan 1, 3702 GS Zeist, (030) 820 11 73, info@vetcz.nl