Algemene chirurgie

Veel honden hebben last van oorontstekingen. Soms wordt deze ontsteking zo erg dat de gehoorgang erg nauw wordt waardoor er steeds opnieuw ontstekingen ontstaan. Ook als er een tumor inĀ  de gehoorgang groeit kan dat een reden zijn om een TECA uit te voeren. Bij deze operatie blijft de oorschelp intact maar wordt de hele gehoorgang inclusief trommelvlies verwijderd en wordt het binnenoor leeg gecurreteerd. Het is een grote operatie die vaak wel wat nazorg vraagt. De hond zal doof worden aan het geopereerde oor, maar vaak zijn deze honden al doof aan het oor waar ze aan geopereerd worden

Deze aandoening wordt vooral gezien bij de wat ouder, vaak intacte reuen. Er ontstaat een breuk naast de anus. Hierbij is de stevigheid van de bekkenbodem spieren sterk verminderd waardoor de hond de ontlasting niet meer goed kwijt kan en er bij het ontlasten vaak een bult te zien is aan de kant van de breuk. Het is een hele vervelende aandoening die tot grote problemen kan leiden als er te lang gewacht wordt met behandelen.

Operatie

Een hernia perinealis zal nooit verdwijnen zonder operatie; van uitstel wordt de situatie alleen maar slechter en kunnen er zelfs ernstige complicaties optreden. De operatie is er op gericht de stevigheid naast de anus te herstellen; hierbij verplaatsen we een spier die naar het achterbeen loopt naar de sluitspier. De honden herstellen vaak zeer snel na een operatie.

Potgieterlaan 1, 3702 GS Zeist, (030) 820 11 73, info@vetcz.nl