Cody

Cody is een vier jaar oude Polski Owczared Nizinny met kreupelheid aan zijn rechter voorpoot. Hier had hij al langere tijd last van. Rust houden en pijnstillers hielpen iedere keer maar even en dus kwam Cody bij ons voor verder onderzoek. Na Cody te hebben onderzocht zijn er rontgenfoto’s gemaakt van de elleboog; Cody bleek een los processus coronoideus medialis te hebben, een vorm van elleboogdysplasie waarbij een klein stukje bot niet goed vastgroeit in de leeftijd tussen 4 en 7 mnd. Dit stukje bot geeft pijn en kraakbeekschade in het gewricht en dit losse stukje bot is met een operatie verwijderd. Na 6 weken rust en aan de riem lopen kwam Cody voor controle. Hij liep niet meer kreupel en mocht langzaamaan weer meer gaan lopen. Wat het baasje van Cody ons een maand later vertelde was dat Cody vaak lelijk deed tegen andere honden en dat hij dat nu niet meer ziet. Waarschijnlijk had Cody dusdanig veel last van zijn elleboog dat hij niet te wild wilde spelen met andere honden en dan maar ging snauwen.

Wij hopen dat Cody nog jarenlang zonder pijn door de bossen kan rennen.

De gele pijlen geven osteo-arthrose aan dat ontstaat doordat het processus coronoideus medialis afwijkend of zelfs helemaal los in het gewricht ligt. Dit geeft slijtage en daardoor arthrose. De rode pijlen geven een toename van botdensiteit weer op de ulna wat erg kenmerkend is voor honden met elleboogdysplasie.

Dit is een gezond ellebooggewricht. De gele pijl geeft het processus coronoideus medialis van de ulna aan die overlapt wordt door de radius.